Časopis za pokrajino Posavje
13.05.2024
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Žafran – plemenita začimba

Objavljeno: Sreda, 24.03.2021    Rubrika: Vrtovi Posavja Redakcija
Žafran

Z žafranom, začimbo, je povezan star slovenski pregovor.

Žafran je najdražja začimba na svetu, njegov nastanek grška mitologija povezuje s smrtnikom Crocusom, ki se je zaljubil v lepo nimfo Smilax. Ker mu ta ljubezni ni mogla vračati, ga je spremenila v lepo vijolično rastlino, zato je njegovo latinsko ime Crocus sativus.

Uporabni del rastline so od 35 do 50 mm dolge svetlo rdeče cvetne nitke (brazde), ki molijo iz sredine rožnatega žafranovega cveta. Ta ima tudi tri rumene prašnike, ki pa so brez vonja in okusa, a približno enake barve kot dišeče in okusno rumeno barvilo v brazdni notranjosti, ki je s prostim očesom nevidno in se sprosti le v stiku s toploto, alkoholom ali v kislem okolju. Nabiralci cvetove nabirajo ob zori, nato iz vsakega izpulijo tridelno pestičevo brazdo. Nitke posušijo in ko so suhe, so pripravljene za uporabo (za pridelavo 1 grama potrebujemo približno 500 brazd, za 10 gramov približno 5000).

V kuhi izboljša jedem vonj in okus, z njim nekateri začinijo različne jedi (riž, ribje jedi, piščančje meso itd.), najbolj pa se rabi kot barvilo za kolače in likerje, a tudi za kozmetične izdelke in zdravila. Ni primeren za pripravo čaja, v večjih odmerkih je zelo strupen (smrtni odmerek je 20 g). Priporočljivo je, da vedno kupujete žafranove nitke, saj na tak način točno veste, kaj kupite. Pri žafranu v prahu se lahko zgodi, da so vmes vmešani cenejši nadomestki.

Viktorija Sevnica, cvetličarka
« Nazaj na seznam
»