Časopis za pokrajino Posavje
1.08.2021
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Zasnova, zasaditev in oskrba obhišnega vrta - I. del

Objavljeno: Petek, 02.04.2021    Rubrika: Vrtovi Posavja Redakcija
Vrtovi Posavja, Katarina Klavzar, Sedem, Senovo (2)

Zasnova in ureditev vrta je lahko spontana ali ...

Dobra zasnova vrta je tista, ki upošteva želje, skladnost z okoljem in načela oblikovanja. Na samem začetku si postavimo vprašanje: Kako naj se lotimo preurejanja oz. urejanja obhišnega vrta?

Vrt, načrtovan (2)

... načrtovana, kot je zeliščni vrt v bližini gradu Rajhenburg.

Lahko se lotimo spontano, kot kažejo vsakodnevne potrebe, ali pa se tega lotimo načrtno, pri čemer nam lahko z nasveti pomaga strokovnjak. Pri tem je dobro, da si narišemo skico našega vrta ali dela vrta in vanj vrišemo želeno podobo z rastlinami in ostalimi grajenimi prvinami v zelo enostavni obliki geometrijskih likov, ki ponazarjajo rastline in le-te lahko potem še pobarvamo. Nato skico preuredimo v tloris v merilu 1 : 100 ali 1 : 200 ali 1 : 50. Risanje v merilu je zelo dobro, kajti šele takrat dobimo realno podobo, kako bo videti naš vrt. Na vsak način je potreben tehten premislek – običajno je to v hladnejšem delu leta – pozno jeseni, pozimi ali zgodaj spomladi. To je čas, da vsako podrobnost natančneje proučimo, a predhodno zbirajmo članke o urejanju okolja, obiščimo predavanja in delavnice na to tematiko, poglejmo podobne rešitve pri znancih ali pa obiščimo hortikulturno razstavo doma ali v tujini, kjer ponujajo neskončno možnosti za preureditev naše okolice hiše. Običajno je tako, da v času posameznih letnih časov opazimo, da nam naš vrt ni ravno v ponos, ali pa si preprosto zaželimo spremembo, ker lahko to na nas pozitivno vpliva. Takšne »iskrice« si spretno zapisujemo in jih pri preureditvi našega vrta upoštevajmo. Pri tem bodimo pozorni, da uporabljamo rastline in hortikulturne materiale, ki so skladne z okoljem.

Pomembno je, kje začnemo! začnemo tam, kjer je za nas najlažje …

Začnemo lahko pri otroškem kotičku, kjer naše najmlajše ali pa najstarejše pri hiši povabimo k sodelovanju. Običajno gre za dvignjene grede, ki omogočajo starejšim enostavnejšo oskrbo, otrokom pa zanimivo stopanje na prste, ker jih preganja radovednost, ali pa želimo postaviti nov skalnjak ali vodni objekt. Temeljitejši kot bo razmislek in izdelan načrt ureditve, bolj bomo s prenovo vrta zadovoljni. Nikakor pa ne kopirajmo slepo tuje rešitve, kajti v našem vrtu bodo delovale kot tujek. Z nekaj spretnosti kmalu začutimo prostor, ki postane domač in ga postopoma preurejamo – naj bo to veselje in ne nujno zlo.

Kako ohraniti oziroma zaščititi »zelene« dele okolice hiše pred posegi, kot so tlakovanje, urejanje dovoza, terase, škarp itd? Kako poskrbeti za travo in ostale rastline? Kako čimbolj učinkovito nadomestiti od hoje po gradbenih delih uničeno travo?

Vsekakor načrtujemo poti, dovoz in škarpe ter terase čimbolj smiselno, tehtno, kot to kaže naravna pot. Vse prevečkrat se dogaja, da posadimo okrasne rastline in posejemo trato še preden smo uredili vse vrtne poti, predvideli teraso, škarpo ipd. V primeru novogradnje je zato dobro, da predhodno opravimo vsa zidarska dela, predvidimo vso vrtno infrastrukturo in šele nato pričnemo hortikulturno urejati okolico hiše. Velja pravilo, da ko vrtnarji pridejo k hiši, morajo zidarji že dokončati svoje delo. Zelene dele lahko preprosto zaščitimo z začasno pregradno steno (ograjo), ki jo po potrebi oblečemo s folijo.

Kljub vsemu pa v primeru preurejanja okolice hiše večkrat naletimo na primer, ko si želimo čez gredico ali kaj podobnega, kjer raste zanimiva grmovnica ali trajnica, speljati pot, dovoz itn. V tem primeru grmovnico in trajnice presadimo v času mirovanja (pozno jeseni in zgodaj spomladi). Presaditi se da tudi manjša drevesa, vendar s pomočjo strokovnjaka oz. če se le da, ohranjamo zanimiva redka drevesa. Nekoliko težje je v primeru trate, ker jo težje zaščitimo, zato smo pozorni, da nanjo ne zlivamo raznih gradbenih veziv ipd., kar trato dokončno uniči. Običajno je potrebno trato dosejati ali pa položiti travni ’tepih’, ki na hitro popravi estetski vtis. V primeru močno pohojene trate trato pregrabimo, prezračimo z lopatnimi in vilami ali vertikulatorjem, jo pognojimo z organskimi gnojili ter obilno zalijemo. Če so tu in tam večje krpe z uničeno trato, osnovo rahlo prekopljemo, dodamo fino vrtno zemljo, dosejemo travo, povaljamo in obilno zalijemo ali enostavno položimo travni ’tepih’.

Ne pozabimo, da je urejena okolica hiše odvisna od dobre idejne zasnove, zato si moramo predstavljati, kakšen bo izgled vrta čez nekaj let.

Štefanija Kos Zidar,
Šola za hortikulturo in vizualne umetnosti Celje
« Nazaj na seznam