Časopis za pokrajino Posavje
14.05.2024
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Ilustracije v knjigi in na odru

Objavljeno: Nedelja, 28.11.2021    Rubrika: KULTURA Redakcija
Judita Rajnar Prosen, razstava (10)

Razstavljene črnobele ilustracije Judite Rajnar Prosen so tudi del knjige.

V mesecu novembru, ob občinskem prazniku občine Sevnica, je 18. novembra potekalo virtualno odprtje razstave že XXI. mednarodnega sevniškega likovnega shoda Grad 2021. Likovna dela udeleženk in udeležencev likovnega shoda so na ogled v veličastni Mosconovi galeriji (povezava TUKAJ), medtem ko se v Stari galeriji na samostojni slikarski razstavi predstavlja lanska prvakinje shoda Judita Rajnar Prosen iz Šentvida pri Stični. Umetnica se na razstavi predstavlja z drobcem iz svojega celovitega opusa na področju likovne umetnosti, gledališča, lutkovnega ustvarjanja ter literature.

Vsebinsko je razstava, ki jo je avtorica naslovila »Judita Rajnar Prosen in njen domišljijski svet v ilustraciji, risbi in na odru«, je sestavljena iz dveh delov. V prvem, večjem prostoru galerije so na ogled Juditine ilustracije francoskega prevoda Jurčičeve humoreske Kozlovska sodba v Višnji Gori. V drugem, manjšem prostoru se predstavlja z originalnimi ilustracijami, ki so risane z rotring nalivnim peresom in jih najdemo v njeni knjigi za otroke Vikin čarobni kaktus. Pravljica govori o čarovnici Viki in štirih živalih, čmrlju Feriju, podgani Manci, polžu Janku in žabi Fridi, ki si zaželijo odtrgati cvet na čarovničinem kaktusu, saj verjamejo, da ima čarobno moč in bi jim omogočil, da bi jih imeli vsi radi.
Judita Rajnar Prosen, razstava (28)

Dva lika, polž in podgana, namenjena gledališki uprizoritvi Juditine pravljice.

Razstavni kotiček dopolnjujeta še dva lika, dve lutki, s katerimi je mogoče uprizoriti vsebino iz omenjene knjige, kajti Judita svojo ljubezen do umetnosti z veseljem deli z otroki skozi ustvarjalne urice.

S. R.

#povezujemoposavje
« Nazaj na seznam
»

ne spreglejte