Časopis za pokrajino Posavje
4.12.2021
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Keramika z Nevenko in druge razstave Društva likovnikov Brežice

Objavljeno: Nedelja, 24.10.2021    Rubrika: KULTURA Redakcija
dlb_keramicna_razstava_z_nevenko (11)

Zahvala predsednice DLB Zlatke Vučinić akademski slikarki Nevenki Rušković (levo)

Društvo likovnikov Brežice (DLB) je 20. oktobra pripravilo odprtje tradicionalne jesenske keramične razstave Keramika z Nevenko, ki so jo tudi tokrat postavili v čudoviti ambient vinske kleti gradu Brežice.

Po besedah predsednice DLB Zlatke Vučinić jim je bil ta prostor, ki se jim je pred dvema letoma tako priljubil, zaradi epidemioloških razmer prejšnjo jesen onemogočen. Preselili so se na splet, kar pa ni zadovoljivo niti zanje niti za njihovo občinstvo, zato so še posebej veseli, da so jih letos spet pričakala odprta vrata grajske vinske kleti. O keramični razstavi je med drugim povedala, da se štirje naravni elementi - zemlja, voda, zrak in ogenj - prepletajo v keramičnih izdelkih. "Glina, vzeta iz zemlje, pri oblikovanju in postopku sušenja izgublja svoj sestavni element vodo, ogenj ji odvzame elastičnost, jo učvrsti, postopek redukcije, to je odvzemanje kisika iz zraka, poglaziranemu izdelku da končen estetski videz," je opisala.
dlb_keramicna_razstava_z_nevenko (18)

Razstavljavke z mentorico na keramični delavnici in predsednico DLB


Članica DLB akademska slikarka Nevenka Rušković, ki je tudi avtorica glazur na razstavljenih izdelkih, je vodila keramično delavnico, na kateri so nastala razstavljena dela. Poudarek na letošnji delavnici so bile nove oblike, nove glazure in preizkušanje v mocha difuzijskem procesu. Vsa dela so bila izdelana iz šamotirane gline. Biskvitno pečeni izdelki so bili poglazirani in ponovno žgani v raku tehniki. Vsi narejeni izdelki so unikatni po načinu izdelave in izbiri barve po drugem pečenju. Na letošnji razstavi razstavljajo članice keramično-kiparske sekcije: Mija Baškovč, Branka Benje, Branka Ereš, Vesna Flis, Helena Frešer, Sonja Kostanjšek, Edith Lukež, Mihaela Prevejšek, Tatjana Radanovič, Olga Rožman, Alenka Venišnik, ki je razstavo tudi postavila, in Suzana Zupančič.
dlb_keramicna_razstava_z_nevenko (40)

Keramična razstava v vinski kleti gradu Brežice


Vučinić, ki je ob tej priložnosti najavila tudi že decembrsko novoletno razstavo DLB v istem prostoru, kjer bosta razstavljali obe sekciji društva, tako slikarska kot tudi keramično-kiparska, se je za vsakokratno gostoljubje zahvalila direktorici Posavskega muzeja Brežice Alenki Černelič Krošelj. Slednja je izrazila veselje, da lahko po letu premora spet gostijo razstavo brežiških likovnikov in da so člani DLB z razstavljenimi izdelki po posameznih izložbah oz. lokacijah spet oživili samo mesto Brežice. "Vašo prilagodljivost in kreativnost pokažete tudi s tem, da izbirate različne prostore in jih postavite v nek drug okvir. Vidim, da se ljudje ustavljajo in si ogledujejo izdelke, tako da jim očitno to nekaj pomeni in se jih dotakne," je dejala. Za plesno točko je poskrbela plesalka PD Imani Kaja Pavlovič, članica plesne skupine Ka'bavidas pelera, ki pleše pod mentorstvom plesne učiteljice Sanje Spirić.

Trenutne razstave DLB po Brežicah
dlb_razstave (15)

Keramična instalacija Listopad v parku pri Domu kulture Brežice


Velja izpostaviti tudi druge razstave del članov DLB, ki so trenutno na ogled na več lokacijah v Brežicah. Vitrine trgovine La Tangerine so zapolnjene s keramičnimi izdelki avtorice Alenke Venišnik, ki je razstavo naslovila Asociacije. V neposredni bližini, v Kavarni Žagar, so na voljo za ogled slikarska dela Kristine Bevc pod naslovom Lahkotno. Obe razstavi sta postavljeni še do konca oktobra. Člani DLB vabijo, da med sprehodi po mestu zaidete tudi v park pri Domu kulture Brežice in se ozrete po drevesih. Opremili so jih s keramičnimi listi, ki bodo kljubovali tudi brežiški megli, sivim oblakom in hladnemu vremenu. "Mesec november, listopad, kot so rekli naši stari, bo drevesom odvrgel listje in jih postlal po tleh v pisano preprogo. Naši listi pa bodo krasili drevesa zakonitostim narave navkljub," so ob tem zapisali v društvu. Avtorici keramične instalacije, ki si jo lahko ogledate do konca novembra, sta Alenka Venišnik in Zlatka Vučinić. V Kavarni Rosca pa so postavili na ogled slikarsko razstavo Harmonija nasprotij.

R. R.

#povezujemoposavje
« Nazaj na seznam
»

ne spreglejte

10.03.2021 | Redakcija

Mati vseh salamijad

07.05.2020 | Redakcija

Vesele praznike!