Časopis za pokrajino Posavje
14.04.2024
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Poslovil se je Boško Karabaš

Objavljeno: Sreda, 22.02.2023    Rubrika: Nogomet Redakcija
Boško Karabaš1 čb

Boško Karabaš (1935-2023; foto: arhiv PO)

Potem ko sta se na začetku tega meseca v enem dnevu poslovila kar dva nekdanja posavska nogometaša Nebih Zeneli in Vinko Pirc, je posavski nogomet izgubil še eno zveneče ime - Boška Karabaša, ki se je po hudi in kratki bolezni poslovil v 88. letu starosti.

Karabaš je bil med drugim golman ene najbolj uspešnih generacij v zgodovini brežiškega nogometa, so zapisali pri NK Brežice 1919 in še dodali: "Poveljeval je naši obrambi na eni največjih tekem v zgodovini našega kluba, ko so se brežiški nogometaši v četrtfinalu slovenskega pokala pomerili z ljubljanskim Odredom, današnjim NK Olimpija Ljubljana, enim najbolj uspešnih klubov takratnega obdobja, ki je nastopal v 2. zvezni jugoslovanski ligi. Tekma je bila odigrana 8. julija 1956 na legendarnem Plečnikovem stadionu za Bežigradom. Kljub temu da je takrat napredoval Odred, so naši nogometaši z všečno igro kronali zelo uspešno sezono."
boško karabaš

Karabaš je bil eden boljših čuvajev mreže (vir: Mestni muzej Krško).


Velik pečat je kot igralec in funkcionar pustil tudi v krškem nogometnem klubu. V Krško se je preselil leta 1957 in se takoj pridružil TVD Partizan, kjer je bil kot igralec aktiven do leta 1970, nato pa je deloval v nogometu v različnih vlogah. Do leta 1986 je bil tako igralec, trener, organizator, tehnični vodja članske ekipe, pobudnik za delo z mladimi nogometaši, predsednik kluba in častni član krške nogometne postave. Alfred Istenič st. ga je večkrat navedel kot enega najboljših krških igralcev, s katerimi bi sestavil idealno selekcijo. Na razstavi Gol, gol, gol je Krškega simbol - 100 let nogometa v Krškem so Boška Karabaša umestili na razstavni pano najzaslužnejših nogometašev, ki so zaznamovali stoletje krškega nogometa. Bil je neutruden sogovornik in velik prijatelj Mestnega muzeja Krško, so zapisali v MMK.
IMG_2435

Usnjene kopačke, ki jih je od leta 1957 uporabljal Boško Karabaš. Igralsko kariero je končal leta 1970. Hrani Mestni muzej Krško, inv. št. ŠZ-47.


Kot je še znano, je bil Karabaš tudi nepogrešljiv član Radiokluba Krško. Kot dolgoletni tajnik kluba in pozneje tudi kot predsednik je poskrbel za organiziranost in vsebino aktivnosti, za kar mu je nacionalno radioamatersko združenje podelilo več priznanj. Bil je tudi pobudnik postavitve občasne razstave ob 60-letnici Radiokluba Krško v Mestnem muzeju Krško v letu 2020. Leta 2015 je bil tudi prejemnik Velikega znaka Občine Krško.

Svojcem in ostalim žalujočim iskreno sožalje izreka tudi uredništvo Posavskega obzornika.

R. R.
« Nazaj na seznam