Časopis za pokrajino Posavje
28.05.2023
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Dan KS Cerklje ob Krki: otvoritev mostu, vlečenje vrvi, podelitev priznanj in veselica

Objavljeno: Ponedeljek, 05.09.2022    Rubrika: NOVICE Redakcija
DSC_6182

S prerezom traku so prenovljen leseni most v Cerkljah ob Krki odprli (z leve) podpolkovnik Janez Kraševec iz Vojašnice Jerneja Molana, direktorica podjetja Rafael Marija Možina, predsednik sveta KS Cerklje ob Krki Damjan Kodrič in brežiški župan Ivan Molan.

V Cerkljah ob Krki so minulo soboto obeležili dan KS, v okviru katerega so združili kar tri stvari – uradno otvoritev lesenega mostu, podelitev krajevnih priznanj in vaško veselico. Organizatorji so lahko zelo zadovoljni z obiskom, ki je bil zagotovo nad pričakovanji.

Dogajanje se je najprej začelo na prenovljenem lesenem mostu čez Krko, kjer so župan Občine Brežice Ivan Molan, predsednik sveta KS Cerklje ob Krki Damjan Kodrič, direktorica glavnega izvajalca del, podjetja Rafael gradbena dejavnost d.o.o., Marija Možina in podpolkovnik Janez Kraševec iz Vojašnice Jerneja Molana s slavnostnim prerezom traku tudi uradno odprli prenovljen most, ki je bil sicer končan in ponovno sproščen za promet že aprila lani, a doslej še ni bilo njegove otvoritve. Še prej sta novi cerkljanski župnik Andrej Pažur in njegov predhodnik mag. Janez Žakelj opravila tudi blagoslov mostu.
DSC_6216

V vlečenju vrvi sta se na mostu pomerili ekipi levega in desnega brega Krke.


Desni breg premagal levega

Nato je sledil bolj družaben del, saj je prav na mostu potekalo vlečenje vrvi med prebivalci levega in desnega brega Krke, ki so bili ob otvoritvi mostu še vsak na svojem koncu oz. bregu. Merjenje moči enih in drugih je vodil Marjan Lopatič, na koncu pa se je izkazalo, da so močnejši – vsaj kar se vleke vrvi tiče – na desnem bregu, saj so se ne nazadnje tudi dobro pripravili na dvoboj in dokazali, da so vešči tovrstnih iger, pri katerih je treba pokazati predvsem, koliko moči je v rokah. Kasneje je predsednik sveta KS predstavnikom obeh ekip podelil tudi nagradi.

Cerkljanski most – stoletna vez med prebivalci
DSC_6367

Plaketo KS Cerklje ob Krki si je prislužil župnik mag. Janez Žakelj, ki se je z avgustom po 14 letih poslovil iz Cerkelj.


Nato so se vsi z mostu prestavili pod velik šotor, ki je bil postavljen na prostoru pod cerkvijo sv. Marka v Cerkljah ob Krki in kjer je potekala kulturna prireditev z naslovom »Cerkljanski most – stoletna vez med nami« s podelitvijo priznanj in plakete KS. Predsednik sveta KS Damjan Kodrič je v nagovoru uvodoma omenil, da so se letos odločili, da praznovanje ob prazniku KS, ki je drugače vedno oktobra, organizirajo že dober mesec prej in ob tej priložnosti uradno odprejo tudi prenovljen most, ki že sto let povezuje krajane KS Cerklje ob Krki. Zahvalil se je vsem krajanom, še posebej svetnikom KS, za vso pomoč tako pri pripravi tega dne kot tudi vseh ostalih dogodkov in projektov v KS. »Hvala vam za vsako pohvalo, kritiko in idejo, s katerimi prispevate k boljšemu delovanju KS,« je povedal. Ker si po njegovih besedah prizadevajo za še boljšo prihodnost, razvoj in zadovoljstvo vseh krajanov, so tudi v letošnjem letu izvedli mnogo projektov, ki so prispevali k lepši podobi teh krajev. Omenil je, da se v nekaterih vaseh nadaljuje izgradnja optičnega omrežja, skozi celo leto so vzdrževali poti v KS, od navoza gramoza, košnje bankin, obrezovanja dreves do odvodnjavanja meteornih voda v nekaterih krajih, prebivalci ves čas lepo skrbijo za urejanje svojih krajev. Prav tako je bila izvedena uspešna prodaja zdravstvenega doma v Župeči vasi in idejna zasnova za nov večnamenski objekt v Cerkljah, ki zajema tudi nove gasilske prostore PGD Cerklje. »Ne glede na to, da smo opravili že veliko predvidenih del, pa gremo s pomočjo 11 predstavnikov, ki predstavljajo 17 vasi v naši KS, po novi poti naprej. Septembra je predvidena modernizacija z asfaltiranjem poti v Cerkljah in na Borštu, nadaljevala se bo obnova lokalne ceste Velike Malence–Vrhovska vas, jeseni je predviden začetek del obnove lokalne ceste med Cerkljami in Črešnjicami z izgradnjo pločnika, med načrtovanimi projekti, ki bodo realizirani v prihodnosti, so tudi ureditev avtobusnega postajališča in križišča na Borštu, ob glavni cesti Cerklje ob Krki–Krška vas, gradnja vodovoda na Piroškem vrhu in obnova lesenega mostu na Borštu, nadaljevalo se bo tudi pridobivanje vseh dokumentacij za začetek gradnje novega večnamenskega doma.
DSC_6408

Posebna zahvala je šla dolgoletnemu tajniku KS Cerklje ob Krki Marjanu Lopatiču.


»Točno sto let nazaj so se prebivalci teh lepih krajev pod Gorjanci, kjer živimo še danes, odločili stopiti skupaj in zgraditi nov most, ki je bil ena najbolj pomembnih pridobitev za naše kraje, kar se je pokazalo že pred mnogimi desetletji, sami pa smo jo hitro začeli ceniti v času, ko nam most ni bil na voljo, saj smo bili vsi v pričakovanju novega, močnejšega in lepšega dvojčka. Veseli me, da smo se na današnji dan zbrali v takšnem številu in ga zapisali v zgodovino naše KS. Kljub temu da se nas danes na otvoritvi mostu ni zbralo okoli 6000, tako kot pred sto leti, pa smo hvaležni vsakomur, ki je prišel ta dan obeležit z nami,« je še dejal Kodrič in dodal, da si želi še naprej dobrega sodelovanja tako z občino kot vsemi kraji v KS.

Župan Molan: Lahko ste ponosni na vse dosežke

Brežiški župan Ivan Molan je poudaril, da je cerkljanska KS ena od tistih KS v občini, v kateri je bilo v zadnjih letih izvedenih veliko investicij, čeprav se po njegovem mogoče to ne vidi na prvi pogled, saj v KS Cerklje ob Krki spada veliko število vasi. Dodal je, da imajo na občini v povezavi s cerkljansko KS še veliko načrtov, v ospredju bo nov večnamenski dom, ki tako veliki krajevni skupnosti definitivno pripada, prav tako pa bodo tudi domači gasilci dobili boljše pogoje za delovanje, pri čemer je spomnil, da je bilo v tem mandatu PGD Cerklje opremljeno z novim vozilom. »Vsega tega ne bi bilo brez sodelovanja z vojašnico in Ministrstvom za obrambo (MORS), ki je za investicije v vaši KS namenilo lep znesek, konkretno za investicijo v nov most skupaj z obnovo ceste skoraj polovico vrednosti projekta, ki je znašal približno milijon evrov. Brez njihovega prispevka vseh teh investicij ne bi bilo v takem obsegu,« je izjavil župan in omenil, da so imeli pred nekaj dnevi sestanek z DRSI, ki ima v naslednjem letu načrte za ureditev križišča in avtobusnega postajališča na Borštu, a samo pod pogojem, če bo občina uspela pridobiti vsa zemljišča, drugače te investicije ne bo. Župan je zato apeliral tudi na KS, da se skupaj potrudijo in pridobijo zemljišča, da se bo križišče končno lahko uredilo. Omenil je tudi, da je v načrtih še obnova mostu na Borštu, okoli katerega so se kresala mnenja, saj si eni želijo betonskega, drugi pa so bolj za ohranitev lesenega, na koncu so se odločili, da bo most še naprej lesen, ki bo še malo bolj ojačan z železom, vsekakor pa bodo ohranili njegovo arhitekturo in zadostili željam domačinov, je obljubil. Izpostavil je še, da svet KS Cerklje ob Krki lahko ta mandat zaključi s ponosom na vse dosežke, prav tako pa je prepričan, da bo tudi v novem mandatu KS še bolj napredovala, kar kažejo smeli načrti, ki so si jih v njej zastavili.
DSC_6413

Letošnji prejemniki krajevnih priznanj, plakete in zahvale (z desne proti levi: župnika Andrej Pažur in mag. Janez Žakelj, David Smukovič, Srečko Hribar, Gregor Lovše v imenu MK Škorpijon, Silvester Lopatič v imenu KTD Boršt in Marjan Lopatič) s predsednikom sveta KS Kodričem (levo)


MORS je v skladu z dogovorom o vlaganjih v lokalno infrastrukturo, ki jo souporablja Slovenska vojska, med drugim sofinanciralo tudi prenovo mostu. Namesto ministra za obrambo Marjana Šarca, ki je svojo odsotnost opravičil, je na oder prišel predstavnik Vojašnice Jerneja Molana podpolkovnik Janez Kraševec. Slednji je poudaril, da je pridobitev mostu nekaj, kar povezuje in tudi za vojsko ta pridobitev pomeni veliko, ter da so ti kraji kot »pravljično okolje«, pri čemer je izrazil upanje, da se krajani tega zavedajo. Upa tudi, da bo v prihodnosti sodelovanje med KS, krajani in vojašnico še tesnejše.

V zahvalo za trud, delo in finančni vložek v prenovljen most so predstavniki podjetij in ustanov prejeli spominsko fotografijo novega mostu. Kodrič jih je podelil županu, direktorici podjetja Rafael, predstavniku vojašnice in glavnemu nadzorniku del Andreju Unetiču.
DSC_6454

Predstavnika desnega brega, ki je zmagal v vlečenju vrvi, Andrej Tomše in Grega Lopatič


Program sooblikovali domačini

V programu so nastopili domačini: pevci zbora DOM s slovensko himno, Toni Marinček z recitacijo lastne pesmi Ob reki Krki, Anamarija Merljak, ki je v celoti prepisala rokopis besedil o poteku del gradnje prvega mostu pred sto leti, s prebranim odlomkom o dogajanju v Cerkljah leta 1922, učenke OŠ Cerklje ob Krki in s solo pevsko točko Veronika Pangerčič ob spremljavi učiteljice Jasmine Vučič ter Stanka Pucko z avtorsko pesmijo o reki Krki. Bivši cerkljanski župnik mag. Janez Žakelj pa je prebral eno izmed pesmi – akrostih zlivanja iz Krke, ki govori o izgnancih – iz leta 2011 izdane zbirke z naslovom 12 zvezd, v kateri so zbrana dela 13 avtorjev iz te okolice. Ob tem je dejal, da je vesel in ponosen, da je bil lahko del tega okolja.
DSC_6325

Učenke OŠ Cerklje ob Krki so zapele tudi šolsko himno.


Cerkljanski krajevni nagrajenci za leto 2022 Hribar, Smukovič in župnik Žakelj, jubilejni priznanji za MK Škorpijon in KTD Boršt

Pred koncem prireditve, ki jo je povezovala krajevna svetnica Patricija Haler, je sledil še najbolj slovesen del s podelitvijo priznanj in plakete letošnjim nagrajencem KS. Priznanje sta prejela Srečko Hribar iz Bušeče vasi za dolgoletno delovanje na športnem področju in David Smukovič iz Račje vasi za dejavnosti na književnem področju. Hribar je član ŠD Sušica od njegove ustanovitve v letu 1983. Bil je vodja sekcije za tenis in namizni tenis ter kar 16 let vodja šahovske sekcije. Bil je predsednik nadzornega odbora društva, katerega član je še zdaj. Na raznih tekmovanjih je za društvo zbral 426 nastopov. Kar 17 let je bil tudi član organizacijskega odbora za izvedbo teka po vinski cesti, zelo aktiven pa je bil tudi pri gradnji igrišča v Bušeči vasi. Smukovič je v letu 2021 končal več kot deset let trajajoč rodoslovno-knjižni projekt – trilogijo o župnijah: Cerklje ob Krki, Sv. Križ – Podbočje in Čatež ob Savi. Gre za natančne rekonstrukcije domačij od okrog leta 1700 do leta 1910. Med seboj je povezal blizu 40 tisoč ljudi in naredil vse rodovnike v teh župnijah. Lani smo ga v našem mediju tudi predstavili. Plaketo KS si je prislužila oseba, ki je zadnjih 14 let pomembno soustvarjala dogajanje v KS, to je župnik mag. Janez Žakelj, ki se je z avgustom poslovil od cerkljanske župnije in odšel v župnijo Črnomelj – Dragatuš. S svojo dobrosrčnostjo se je nedvomno zapisal v srca vseh faranov pa tudi tistih, ki ne hodijo v cerkev. Poleg svojega pastoralnega dela in skrbi za celotno župnijo je pustil izjemen pečat v KS na področju kulture. V znak dobrodošlice v cerkljanski KS in župniji je fotografijo mostu prejel tudi novi župnik Andrej Pažur. Podeljeni sta bili tudi jubilejni priznanji, in sicer Moto klubu Škorpijon za 30 let delovanja (prevzel predsednik Gregor Lovše) ter Kulturno-turističnemu društvu Boršt za deset let delovanja (prevzel predsednik Silvester Lopatič).
DSC_6475

Za jedačo in pijačo je poskrbela ekipa Gostilne Pohak.


Posebna zahvala dolgoletnemu tajniku KS

Posebej pa so se zahvalili tudi čisto svežemu upokojencu in do poletja tajniku KS Marjanu Lopatiču, ki je s svojim delom pustil velik pečat v KS. 20 let opravljal delo tajnika, a bil je še mnogo več. V času svojega dela na KS je kot tajnik sodeloval z več predsedniki in člani sveta. Nanj so se obračali prav vsi, krajani, vaščani, predstavniki šole, občine, društev. Bil je zraven pri vseh delih v KS, urejal zadeve preko telefona, računalnika, osebno na terenu. Večkrat je bil ventil za jezne krajane pa tudi povezovalni člen med posamezniki, mediator, dostavljalec, poštar in še kaj.
DSC_6478

Skupina Firbci je razvnela (predvsem mlado) množico pod šotorom v Cerkljah.


Leta 1922 je bila ob otvoritvi novega mostu v Cerkljah velika ljudska veselica ob mostu, sto let pozneje so s postavitvijo šotora v neposredni bližini ter druženjem ob hrani in pijači – za to je skrbela Gostilna Pohak – ter dobri glasbi znova poskrbeli za čisto pravo vaško veselico. Neumorni člani skupine Firbci iz Škocjana so ob navdušeni množici, ki je zasedla plesišče pod odrom, skoraj brez predaha igrali do sredine noči. Ni kaj, v Cerkljah že dolgo ni bilo takšnega dogodka, kot je bil sobotni ...

R. R.

#povezujemoposavje
« Nazaj na seznam
»