Časopis za pokrajino Posavje
13.05.2024
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Danes je dan suverenosti

Objavljeno: Nedelja, 25.10.2020    Rubrika: NOVICE Redakcija
slovenska zastava (1)
Današnja nedelja, 25. oktobra, je državni praznik (a ne dela prost dan) - dan suverenosti, s katerim se spominjamo enega ključnih dogodkov v procesu osamosvojitve Slovenije, ko so 25. oktobra 1991 Slovenijo iz Luke Koper zapustili še zadnji vojaki JLA.

Praznik je uvedla vlada Republike Slovenije 9. marca 2015 na pobudo Zveze veteranov vojne za Slovenijo in Policijskega veteranskega društva Sever.

Osrednja posavska proslava bi, če seveda zaradi ukrepov proti širjenju koronavirusa ne bi bilo odpovedi vseh javnih prireditev, potekala v Brežicah. Posavska veteranska združenja so si namreč razdelila proslave treh osrednjih državnih praznikov: junijska proslava dneva državnosti poteka v Sevnici, oktobrska proslava dneva suverenosti v Brežicah in decembrska proslava dneva samostojnosti in enotnosti v Krškem. Na lanski proslavi v Viteški dvorani Posavskega muzeja Brežice, ki jo je organiziralo Območno združenje veteranov vojne za Slovenijo Brežice v sodelovanju z Občino Brežice in Posavskim muzejem Brežice, je bil slavnostni govornik predsednik Zveze veteranov vojne za Slovenijo, generalmajor in nekdanji načelnik Generalštaba Slovenske vojske Ladislav Lipič.

P. P.
« Nazaj na seznam
»