Časopis za pokrajino Posavje
22.10.2021
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Delovni stroji sredi Krke na Borštu: gre za odstranitev nanosov in sanitarni posek

Objavljeno: Torek, 05.10.2021    Rubrika: NOVICE Redakcija
gradbisce_krka_borst (23)

Pri lesenem mostu na Borštu v teh dneh potekajo vzdrževalna dela na Krki.

Potem ko so na začetku septembra v bližini mosta na Brodu pri Podbočju nekaj dni brneli stroji, ki so odstranjevali rečne nanose v reki Krki, o čemer smo že poročali, se zdaj že kak teden podobna zgodba odvija tudi pri mostu na Borštu, kjer prav tako gradbeni stroji izvajajo vzdrževalna dela v Krki.

DSC_0015

Da so lahko s stroji in tovornjaki prišli na sredino Krke, so morali najprej narediti nasip oz. gradbiščno pot.

Ker nas je zanimalo, kaj se na Borštu dejansko dogaja, še posebej tudi zato, ker domačini niso bili obveščeni o tem, da bo sredi Krke nastalo gradbišče in se je porajalo veliko vprašanj in ugibanj ter tudi različnih govoric, smo zastavili novinarsko vprašanje na Direkcijo RS za vode (DRSV). Kot nam je sporočila vodja Sektorja območja spodnje Save na DRSV Alenka Kotar, na Borštu koncesionar gospodarske javne službe - podjetje VGP Novo mesto - izvaja urejanja vode oz. vzdrževalna dela na reki Krki skladno s Programom dela javne službe na območju spodnje Save. "Poseg, gre za odstranitev nanosov in sanitarni posek (redčenje zarasti, odstranitev suhih dreves), je bil usklajen z Zavodom RS za varstvo narave, izveden je bil tudi izlov rib s strani ribiške družine. Vsi dostopi in posegi se izvajajo na zemljišču v lasti RS in v upravljavstvu DRSV," je zapisala.
gradbisce_krka_borst (1)

Gradbeni stroji v Krko dostopajo po javnem dobru, kjer imajo Borščani kopališče. Pričakovati je, da bo le-to koncesionar, kar je ne nazadnje tudi njegova dolžnost, po zaključenih delih spet vzpostavil v prvotno stanje.


Gre torej za odstranjevanje naplavin, ki jih je bilo na tem območju pri borškem mostu veliko, kar je vplivalo tudi na rečni tok. Po njenih obljubah bodo dela zaključena v najkrajšem možnem času oz. verjetno v roku 14 dni, odvisno predvsem od vodostaja Krke. Omenila je še, da so se zdaj lahko lotili vzdrževalnih del tudi na Krki (naslednja lokacija bo Otočec) zaradi finančne 'injekcije', ki so jo dobili pred kratkim.

"Ni običajno niti ni v nasprotju z zakonodajo, da koncesionar ne obvešča o vzdrževalnih delih splošno javnost in novinarje v takih primerih," pa je še odgovorila glede tega, ali so dolžni obvestiti domačine o načrtovanih delih.

R. R., foto: R. R. in F. Šavrič
« Nazaj na seznam
»