Časopis za pokrajino Posavje
3.02.2023
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Novi predsedniki krajevnih skupnosti – občina Brežice

Objavljeno: Sreda, 25.01.2023    Rubrika: NOVICE Redakcija
otvoritev_vodovodnega_stolpa_brezice (86)

V brežiški občini ima deset KS nove, deset pa dosedanje predsednike (foto: arhiv PO).

Pregled novih vodstev krajevnih skupnosti v posavskih občinah po mestni občini Krško nadaljujemo v občini Brežice, ki je razdeljena na kar 20 krajevnih skupnosti.

Polovica s starim ...

Med 20 KS, kolikor jih je v občini Brežice, jih je polovica ohranila staro vodstvo. Na Bizeljskem je še naprej predsednica Mateja Kmetič, kot podpredsednika ji bosta pomagala Denis Kmetič in Aljoška Najger Runtas. V Brežicah, največji KS po številu prebivalcev, predsedniško funkcijo še naprej opravlja Alenka Černelič Krošelj, podpredsednica je Petra Jurečič. V Cerkljah ob Krki prvi mož ostaja Damjan Kodrič, za podpredsednico so izvolili Sergejo Bizjak. Na Čatežu ob Savi predsednik ostaja Alojz Škrabl, v tej KS imajo prav tako dva podpredsednika, in sicer Jureta Oštrbenka in Urško Tomše. Na Jesenicah na Dolenjskem predsednik ostaja Aleš Burja, podpredsednik pa Slavko Bizjak. Tudi v Mrzlavi vasi so predsedniško funkcijo ponovno zaupali Boštjanu Gregoriču, njegova desna roka bo podpredsednik Boris Gramc. V Pečicah je že nekaj mandatov na predsedniški funkciji Ivan (Janez) Omerzel, podpredsednik je Dušan Germšek. Na Skopicah še naprej zaupajo mlademu vodstvu – predsednik ostaja Davor Kalin, podpredsednica pa Martina Zlobko. Na Veliki Dolini Fredi Žibert, ki je v prejšnjem mandatu približno na polovici prevzel funkcijo predsednika po smrti svojega očeta Marijana, s tem nadaljuje tudi v aktualnem mandatu, za podpredsednika je bil izvoljen Dejan Zofič. Na Velikih Malencah ima še naprej »prvo besedo« Robert Veličevič, podpredsednica pa je Nataša Vrečar Zorčič. Nekateri med njimi so predsedniki sveta KS tudi že več kot dva mandata in posledično prekaljena imena krajevnega dogajanja.

... in polovica z novim vodstvom

Drugo polovico predstavljajo nova imena na čelu KS. V Artičah je Natašo Sagernik, ki je zdaj občinska svetnica, na položaju predsednice zamenjala Darja Germšek Predanič, podpredsednik je Uroš Predanič. V drugi največji KS v brežiški občini, Dobovi, je Branko Stergar nasledil Gregor Černoga, funkcijo podpredsednika opravlja Marko Avbar. V Globokem je po novem predsednik Dušan Harapin, ki so ga krajevni svetniki izvolili kot naslednika Mihaela Petančiča, tudi občinskega svetnika, na mestu podpredsednika je Boštjan Bratanič. V Kapelah je dolgoletnega prvega moža Ivana Ureka zamenjal Ivan Borošak, podpredsednik bo Matjaž Kežman. V Križah, eni najmanjših in najmlajših KS, imajo po novem predsednico Majdo Ban, ki je naslednica Simona Zupana, slednji bo odslej podpredsednik. V Krški vasi so vodenje KS zaupali »stari garnituri«, saj je predsednik po nekaj letih spet postal Franc Jurečič in nadomestil predstavnika mlajše generacije Mateja Oblaka, kot podpredsednik pa mu bo v pomoč Jožef Piltaver. V Pišecah je Petra Skrivalnika, ki je bil na čelu KS več kot 20 let, zamenjal Primož Hribšek, ki mu bo kot podpredsednik »asistiral« Denis Sušin. Tudi na Sromljah se je po dolgih letih vodenja Ferdo Pinterič poslovil s predsedniške funkcije, ki bo zdaj podpredsednik, v njegove čevlje pa je stopila Jasmina Juratovec. V Šentlenartu je Andreja Šmajgla na predsedniškem mestu zamenjal Jure Žlak, podpredsednik bo Matija Vimpolšek. V še eni brežiški KS Zakot-Bukošek-Trnje pa je prejšnji predsednik Rok Capl predal žezlo Stefanu Iljažu, podpredsednica bo Jožica Sušin.

Velja omeniti, da je med vsemi predsedniki svetov KS pet predstavnic nežnejšega spola oz. ena več kot v prejšnjih štirih letih. Pet predsednikov obenem sedi tudi v občinskem svetu, in sicer Mateja Kmetič (Ljudje za ljudi), Alojz Škrabl (SDS), Boštjan Gregorič (Lista Igorja Zorčiča in Sonce), Fredi Žibert (ROK) ter Primož Hribšek (SD).

R. R.

Članek je bil objavljen v zadnji številki Posavskega obzornika. Sledi še pregled vodstev KS v sevniški in radeški občini.

#povezujemoposavje
« Nazaj na seznam
»

ne spreglejte