Časopis za pokrajino Posavje
24.06.2021
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

V sredo spet malo bolj ugodne številke

Objavljeno: Četrtek, 13.05.2021    Rubrika: NOVICE Redakcija
covid-19-4961257_1920
Po torkovem 'sunku navzgor', saj je bilo potrjenih 31 novih okužb s koronavirusom, jih je bilo v sredo manj - 17, skupno število okuženih pa se je v Posavju znižalo za 10 in zdaj znaša 243.

Sedem novih okužb je bilo v občini Krško (skupaj jih je 79), šest v občini Brežice (skupaj 82) in štiri v občini Sevnica (skupaj 63), v manjših občinah pa je število okuženih naslednje: Radeče 15, Kostanjevica na Krki 3 in Bistrica ob Sotli 1. V vseh občinah je 14-dnevna incidenca na 100 tisoč prebivalcev nižja od slovenskega povprečja (411), izrazito nizka pa v kostanjeviški (123) in bistriški občini (74).

Z regijsko incidenco slabih 320 smo spet druga najmanj okužena regija, za Obalno-kraško, z dnevnim povprečjem novih okužb v zadnjem tednu na 100 tisoč prebivalcev (19,6) pa le za desetinko nad Pomursko regijo in osem desetink za Obalno-kraško. V teh treh regijah smo tudi najbližje meji za prehod v t. i. zeleno fazo, ki je pri 14,3. V brežiški bolnišnici je osem covidnih bolnikov.

Številke na državni ravni se še naprej izboljšujejo. Ob 597 v sredo potrjenih okužbah (12,9 % pozitivnih) je zdaj v državi 8.633 okuženih. Tedensko povprečno dnevnih okužb znaša 499, število hospitaliziranih pa 450, torej sta izpolnjena oba pogoja za rumeno fazo, zato je Vlada sinoči že dodatno sprostila nekatere ukrepe.  

Po precepljenosti zaostajamo

Medtem ko je v državi s prvim odmerkom cepiva proti covidu-19 cepljenih že več kot 512 tisoč oz. slaba četrtina prebivalk in prebivalcev, se je precepljenost s prvim odmerkom tudi v Posavju sicer povzpela nad 20 % (po zadnjih podatkih znaša 21,6 %), vendar smo pri tem na zadnjem mestu med 12 slovenskimi statističnimi regijami. V nekaterih regijah (Zasavska, Koroška, Goriška, Gorenjska, Osrednjeslovenska …) so enkrat cepili že več kot četrtino prebivalstva. Boljši smo v Posavju po precepljenosti z drugim odmerkom, kjer smo z dobrimi 12 % cepljenih na ravni državnega povprečja, najvišji delež, skoraj 15 %, imajo v Goriški regiji. Med posavskimi občinami so glede tega sicer precejšnje razlike. Medtem ko radeška občina s skoraj 30-odstotnim deležem prvič in 16-odstotnim deležem drugič cepljenih s tega vidika sodi med najuspešnejše slovenske občine, med boljše pa sodi tudi sevniška občina (slabih 23 in dobrih 14 %), so v ostalih občinah deleži cepljenih nekoliko nižji, izrazito nizek pa je delež cepljenih občank in občanov Bistrice ob Sotli (slabih 17 in dobrih 7 %).
 
Tudi v posavskih cepilnih centrih se v teh dneh, kljub začetniškim težavam, uspešno povezujejo s portalom za naročanje na cepljenje zVem. Vsi, ki so vpisani na čakalni seznam preko portala, bodo termin za cepljenje prejeli preko SMS, ki ga je treba obvezno potrditi.

P. P.
« Nazaj na seznam