Časopis za pokrajino Posavje
25.01.2022
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Vodovodni stolp v Brežicah že pravo gradbišče

Objavljeno: Ponedeljek, 29.11.2021    Rubrika: NOVICE Redakcija
obnova_vodovodnega_stolpa (5)

Vodovodni stolp je trenutno gradbišče.

V teh dneh se pogled mimoidočih zagotovo ustavi na eni najvidnejših znamenitosti mesta Brežice - vodovodnem stolpu, ki je v zadnjem času postal gradbišče, kar dokazuje tudi postavljen gradbeni oder v spodnjem delu stolpa. Začela se je namreč njegova težko pričakovana obnova notranjosti in zunanjosti, po kateri bo postal razgledna točka, ki bo služila predstavitvi kulturne in tehniške dediščine.

Po podpisu pogodbe za obnovo vodovodnega stolpa na zadnji avgustovski dan je kmalu sledila uvedba v delo s strani izbranega izvajalca podjetja SL-inženiring d.o.o., ki je postavilo tudi že gradbeni oder za obnovo zunanjosti stolpa pa tudi statično sanacijo za zagotovitev stabilnosti in potresne varnosti, saj je pregled objekta razkril, da je vodovodni stolp le še 60-odstotno potresno varen.

Rok za dokončanje gradbeno-obrtniških in inštalaterskih del je sicer konec maja 2022, nato pa bo sledilo še urejanje paviljona in okolice stolpa. Glavni deli njegove prenove bodo gradnja dvigala, ureditev stopnišča in sanitarij v kleti. Pri tem gre za zahteven objekt predvsem zaradi višine in ker je spomeniško zaščiten. Pogodbena vrednost obnove vodovodnega stolpa je več kot 1,5 milijona evrov z DDV.

R. R.

#povezujemoposavje
« Nazaj na seznam
»