Časopis za pokrajino Posavje
18.06.2021
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Začenja se Nacionalni teden prostovoljstva

Objavljeno: Ponedeljek, 17.05.2021    Rubrika: NOVICE Redakcija
image002
Slovenska filantropija med 17. in 23. majem že tradicionalno organizira 22. Nacionalni teden prostovoljstva, katerega namen je praznovanje prostovoljstva in prostovoljskih organizacij ter zahvala prostovoljcem za njihovo udejstvovanje.

»Ob Nacionalnem tednu prostovoljstva, ki je letos namenjen vlogi prostovoljstva v dolgoživi družbi, izpostavljamo izjemne posameznike in skupine, ki nesebično in srčno podarjajo svoj čas, znanje ter energijo za drugega in za skupnost. To je gotovo eden pravih receptov za dolgoživost. Dobri občutki koristnosti, aktivnosti, vpetosti v družbo in vera v pozitivne spremembe imajo dober vpliv na zdravje, tudi v letih, ko nam to ne služi več tako, kot bi si želeli. Ljudje smo dejavna bitja, večina nas potrebuje aktivnosti, pri katerih se počutimo uspešni, koristni in povezani z drugimi. Prostovoljstvo je aktivnost, ki je pri vsem tem lahko v pomoč. Prav zato tokrat v našem časopisu Skozinskoz filantrop, ki ga bomo prostovoljke in prostovoljci delili po slovenskih krajih, izpostavljamo ljudi, ki so svojo vlogo našli tudi v prostovoljstvu. Na različnih področjih in v različnih življenjskih obdobjih. Če potrebujete kaj pozitivnega, se prihodnji četrtek sprehodite do kraja deljenja in si priskrbite svoj izvod,« je ob tem povedala Tereza Novak, izvršna direktorica Slovenske filantropije
 
Na Slovesni dan prostovoljstva, v torek, 18. maja, bodo razglasili prejemnike nazivov:
  • Naj mentor prostovoljcev in Naj mentorica prostovoljcev,
  • Naj projekt medgeneracijskega prostovoljstva,
  • Najboljša prostovoljska zgodba,
  • Junaki našega časa (šole in dijaški domovi z najbolje organiziranim prostovoljstvom),
  • Prostovoljstvu prijazna občina (občine, ki aktivno spodbujajo prostovoljstvo),
  • Naj prostovoljec in Naj prostovoljka zaposlen/-a v javni upravi. 

Na Veseli dan prostovoljstva, 20. maja 2021, boste od prostovoljcev lahko prejeli časopis Skozinskoz filantrop, ki ga bodo med 10. in 17. uro delili po večjih krajih v Sloveniji. V njem lahko preberete prostovoljske zgodbe, spoznate izkušnje prostovoljcev in prostovoljk, različna področja prostovoljstva ter prostovoljske organizacije.

V občini Krško so že pred dnevi razglasili Naj prostovoljca in Naj prostovoljsko organizacijo leta 2020. Za naj prostovoljca do 30 let so občanke in občani z glasovanjem izbrali prostovoljca Zveze prijateljev mladine Krško Andraža Dostala, za naj prostovoljsko organizacijo pa Prostovoljno gasilsko društvo Krško.

P. P./vir: Slovenska filantropija
« Nazaj na seznam