Časopis za pokrajino Posavje
19.04.2021
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Motokrosist Alex Novak: redkobeseden fant, ki vse »pove« na motorju

Objavljeno: Ponedeljek, 05.04.2021    Rubrika: Ostali športi Redakcija
Alex Novak, motokros (15)

»Ko sem na motorju, uživam in pozabim na vse ostalo, ničesar me ni strah,« pravi Alex Novak.

Posavje ima v motošportu še eno vzhajajočo zvezdo, ki pri še ne desetih letih kaže svoj velik potencial. Mladi motokrosist Alex Novak iz Brežic je nedavno v Zagrebu prejel prestižno nagrado Zlata krila, saj je lani še tretje leto zapored osvojil naslov hrvaškega državnega prvaka. Letos ga čakajo novi izzivi na Hrvaškem, prvič pa tudi v slovenskem DP in, če bo vse posreči, tudi na evropskem prizorišču.

Predlani pri še ne osmih že najboljši mladi talent na svetu

Alex Novak, motokros (23)

Najbolje se počuti, ko obleče dirkaški kombinezon in si na glavo povezne čelado.

Devetletni Alex Novak, učenec 4. razreda OŠ Brežice, je prvič na motor sedel že pri petih letih in tudi že tekmoval. Bil je še tako majhen, da z nogami ni dosegel tal in so ga morali po prihodu v cilj prestreči, da se je lahko ustavil. Takrat se je enakovredno kosal tudi z nekaj let starejšimi fanti, ki so bili že veliko bolj izkušeni in bojeviti na stezi. Po približno štirih letih se je zgodba ponovila. Lani je skupaj z očetom Alešem in hrvaškim trenerjem Milenkom Pernarjem sprejel pogumno odločitev, da s 50-kubičnega prestopi na večji, 65-kubični motor z menjalnikom. Izkazalo se je, da je bila to prava poteza, saj je že na prvi dirki stopil na zmagovalni oder. Še ne kot devetletnik je namreč naganjal strah v kosti svojim 12-letnim sotekmovalcem in takoj požel mnoge simpatije. Nato je zmagal na vseh ostalih dirkah motokrosa in superkrosa, razen na zadnji dirki motokrosa, ko mu jo je zagodla tehnika. Tako je le za nekaj točk zgrešil skupno zmago v tej disciplini, kljub temu pa je že tretje leto zapored postal državni prvak Hrvaške v superkrosu in si s tem pri rosnih devetih prislužil prestižno nagrado Zlata krila, ki jo prejmejo tekmovalci za tri naslove državnega prvaka. Resnično velik uspeh! Velja omeniti tudi, da se je junija 2019 udeležil največje dirke mladih talentov na svetu v Franciji (MX Master Kids), na kateri je presenetil vse in tako postal sploh prvi zmagovalec te dirke iz Slovenije (to ni uspelo niti današnjemu svetovnemu prvaku v motokrosu Timu Gajserju). Lanska sezona je bila zaznamovana z veliko odpovedmi in prestavljenimi termini dirk, tudi letošnji zaenkrat ne kaže nič bolje, saj je bilo nekaj prvih dirk že odpovedanih in prestavljenih. Alex si je s svojim očetom za cilj ponovno postavil osvojitev hrvaškega prvaka pa tudi slovenskega, saj bo prvič dirkal tudi v slovenskem državnem prvenstvu.
Alex Novak, motokros (28)

Njegovi največji podporniki so oče Aleš, mama Marjetka in bratec Max.

Če bodo v njegovi pred kratkim ustanovljeni ekipi AMX Racing uspeli zagotoviti dovolj sredstev za nastope na evropskem prvenstvu do 65 ccm, pa se bo prvič pomeril tudi v najmočnejšem prvenstvu te kategorije na stari celini. Alexov oče Aleš, ki je tudi njegov mehanik in skrbi za vse tri motorje, kolikor jih ima doma, pravi, da se z rezultati na EP ne obremenjujejo, saj bo to predvsem učna sezona in spoznavanje konkurence.

Očetova dvojna odgovornost

IMG_3335

Na motokros stezi ga vedno 'žge' na polno.

Po Aleševih besedah je ob spremljanju sina, ki že pri teh letih osvaja vrhove, seveda prisotno zadovoljstvo. »Na začetku je bil cilj predvsem ta, da se priključi enemu od športov ter navadi na delo s trenerjem, poslušanje napotkov in disciplino, kar bi mu kasneje v starejših letih pomagalo pri vožnji vodnega skuterja,« razloži priznan tuner oz. uglaševalec vodnih skuterjev, zato si takrat seveda Novakovi niso predstavljali, da bo njihov Alex vozil motokros dirke. »Biti oče in mehanik hkrati predstavlja dvojno odgovornost. Najprej te razumljivo skrbi zanj, da ne pride do poškodb, kot drugo pa seveda, da je vse v redu z motorjem in da ga ta ne pusti na cedilu. Če seštejem vse ure, ki jih posvetim skrbi za Alexa in njegove motorje, naj bo to priprava motorjev, prevoz, vzdrževanje kombija, skupaj z intenzivnimi treningi petkrat na teden, lahko rečem, da za to porabim tri dni v tednu, tudi vikendi so praktično vsi zasedeni,« še pravi Aleš in dodaja, da si kot oče želi predvsem, »da bi bil motokros šport, v katerem bi Alex neizmerno užival in se z njim tudi preživljal«.

Alexova mama si vsakič želi, da je dirke čim prej konec

Alex Novak, motokros (6)

»Biti oče in mehanik hkrati predstavlja dvojno odgovornost. Najprej te razumljivo skrbi zanj, da ne pride do poškodb, kot drugo pa seveda, da je vse v redu z motorjem in da ga ta ne pusti na cedilu,« poudari oče Aleš.

Vso podporo mu nudi tudi mama Marjetka, ki je na treningih kar nekoliko šokirana, ko vidi svojega sina, kako napreduje v sami tehniki vožnje in leti po zraku, iz leta v leto se stopnjuje tudi njegova borbenost. »Moj Alex pravi, da si je to izbral in da ga moram pri tem podpirati, zato mu seveda kot mama pri tem ves čas stojim ob strani in rastem z njim ter sem vesela, da je našel nekaj, v čemer resnično uživa,« poudarja, da se trudijo doma narediti vse, da ima Alex najboljše pogoje za ukvarjanje s tem športom. Kljub temu priznava, da si vsakič, ko je dirka, želi, da je bo tudi čim prej konec: »Štejem minute, koliko časa je še na stezi. Ko konča drugo vožnjo, sem po navadi najbolj vesela, ker takrat vem, da je konec dirke in da je prišel srečno do cilja. Je pa res, da se na dirkah do zdaj ni nikoli nič pripetilo, poškodbe je staknil samo na treningih,« pojasni in omeni, da je že pri treh letih, ko so se enkrat vozili mimo Prilip, rekel: ’Mami, jaz bom tu enkrat vozil dirko.’ Navaja še, da so pri njih, kar se tiče šole, zelo organizirani. Alex še pred treningom opravi vse šolske obveznosti, pri tem mu mama nudi veliko podporo, saj je dislektik, kar mu pri učenju povzroča določene težave, a ravno sproščenost, ki jo doživlja, ko je na motorju, mu daje dodatno energijo, da se lahko tudi po prihodu s treninga popolnoma skoncentrira na ponavljanje snovi pred testom. »Alex se ne pogovarja tako rad, je bolj redkobeseden, pove bistvo, ne naklada. Zagotovo se najbolj izraža na motorju,« še izpostavi Marjetka.

Tudi zlom roke mu ni mogel do živega

Zadnja pa je seveda Alexova. »Motokros mi pomeni neko sprostitev, pomiritev, da mi neko energijo, ki jo lahko prenesem tudi na druga področja življenja. Ko sem na motorju, uživam in pozabim na vse ostalo, ničesar me ni strah,« prizna mlad dirkač, čigar največji idol morda malce presenetljivo ni Tim Gajser, ampak nizozemski as in tudi že svetovni prvak v motokrosu Jeffrey Herlings. Tudi ko se je po nekajmesečnem prisilnem počitku zaradi zloma roke ob koncu lanske sezone letos spet lahko usedel na motor in vozil, je že po nekaj krogih spet dobil tisti pravi občutek. »Spet sem ga ’žgal’ na polno v ovinkih,« se je ob tem zasmejal mlad perspektiven motokrosist, za katerega bomo v prihodnosti zagotovo še velikokrat slišali.

Rok Retelj, foto: R. R. in AMX Racing

Prispevek je objavljen v zadnji številki Posavskega obzornika.

#povezujemoposavje
« Nazaj na seznam
»

ne spreglejte

07.05.2020 | Redakcija

Mavzoleju povrnili sijaj

06.02.2020 | Sporočilo

Predstavitev projekta Riba je IN

05.05.2020 | Redakcija

Žganje je imelo boljši okus