Časopis za pokrajino Posavje
3.02.2023
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

V ekipi Alexa Novaka potegnili črto pod še eno zelo uspešno sezono

Objavljeno: Petek, 02.12.2022    Rubrika: Ostali športi Redakcija
motokrosist_alex_novak_prednovoletno_srecanje (76)

Navzoči na zaključnem srečanju po koncu še ene uspešne sezone motokrosista Alexa Novaka

Po koncu tekmovalne sezone 2022 v motokrosu so se minuli torek v jedilnici OŠ Brežice zbrali najzvestejši podporniki mladega zelo perspektivnega motokrosista Alexa Novaka, ki je s podporo svoje ekipe AMX Jet Ski & Motocross Racing Team in kot član AMD Brežice v tem letu ubranil naslov državnega prvaka v razredu 65 ccm in osvojil 5. mesto na dirki evropskega prvenstva v tem razredu.

Državne naslove in vidne uvrstitve na mednarodnih dirkah zbira kot po tekočem traku

11-letni Alex, doma iz Brežic (lani smo ga tudi že predstavili), je začel resneje trenirati motokros pri petih letih, prvič je nastopal na dirkah že pri šestih, njegova športna pot in tekmovanja so se najprej začela na Hrvaškem, tako da je vse do lani tekmoval s hrvaško licenco, na mednarodnih dirkah pa zastopal slovenske barve. Po nekaj naslovih hrvaškega prvaka – za tri osvojene naslove je pri še ne desetih letih prejel tudi Zlato čelado – je v lanski sezoni med drugim osvojil tudi naslov podprvaka jugozahodne evropske cone ter oba naslova državnega prvaka tako v Sloveniji kot na Hrvaškem, v letošnji pa je s prepričljivo prednostjo ubranil naslov državnega prvaka Slovenije v razredu 65 ccm in si z maksimalnim izkupičkom točk privozil še naslov slovenskega pokalnega prvaka.
motokrosist_alex_novak_prednovoletno_srecanje (35)

Zelo perspektivni 11-letni Alex Novak je v letošnji sezoni osvojil naslov državnega in pokalnega prvaka ter zasedel 5. mesto na evropskem prvenstvu.

Nastopil je tudi na evropskem finalu razreda 65 ccm v češkem Loketu, kjer se je z odlično prvo vožnjo uvrstil na 2. mesto, skupno pa si privozil 5. mesto v Evropi. Kot član slovenske mladinske reprezentance se je udeležil tudi mladinskega SP v motokrosu na Finskem in se uvrstil v finalni vožnji. Za njim stoji februarja lani ustanovljeno društvo AMX Jet Ski & Motocross Racing Team z namenom vzgoje in vodenja mladih perspektivnih dirkačev tekmovalcev.

V sezoni 2023 bo Alex skušal ponoviti vse letošnje uspehe, saj bo nastopal na dirkah slovenskega državnega in evropskega prvenstva. Med upravičeno visokimi cilji mu v ekipi želijo omogočiti udeležbo na vseh dirkah EP, prvenstva Slovenije ter hrvaškega ali italijanskega prvenstva, odvisno, kje bo nastopal. Želja je tudi ponoven nastop na mladinskem SP v Romuniji. Alexa sicer odlikujejo predvsem njegova mladost ter motiviranost in nadarjenost za ta šport, saj trenira tri- do petkrat na teden.
motokrosist_alex_novak_prednovoletno_srecanje (45)

Alex s trenerjem Miljenkom Pernarjem


Alex, ki je tokrat dokazal, da je poleg tega, da je še kako spreten na motorju, spreten tudi z jezikom, je v pogovoru z Veljkom Jukičem najprej navedel razloge za ukvarjanje z motokrosom, nato pa obudil spomine na svoje dirkanje letos na Češkem, kjer mu je po prvi vožnji kazalo res odlično, na koncu pa je dosegel še vedno zelo dobro 5. mesto. S pomočjo predvajanih fotografij sta se sprehodila čez vse Alexove dosedanje uspehe ter cilje in želje za naprej.

V AMD Brežice imajo spet šampiona

Srečanja sta se med drugimi udeležila tudi župan Ivan Molan in predsednik AMD Brežice Ivan Slopšek. Molan je poudaril, da so veseli in kot občina tudi spodbujajo športnike, ki s svojimi nastopi izven občinskih pa tudi državnih meja ponesejo ime občine daleč naokoli. Omenil je še ’hendikep’ brežiškega motokrosa, saj imajo na Prilipah stezo, na kateri pa trening ni dovoljen, zato je izrazil upanje, da bodo v prihodnje skupaj z AMD Brežice to zagato rešili in omogočili normalne pogoje za trening, da bo lahko tudi Alex končno treniral na domačem terenu. Slopšek je povedal, da so v društvu zelo veseli in ponosni, da imajo v svojih vrstah spet državnega prvaka oz. šampiona, kot je označil Alexa. Dodal je še zanimivost, da je bilo AMD Brežice prvi klub v Sloveniji, ki je imelo v svojih vrstah prvega svetovnega prvaka v motokrosu v Sloveniji. »Mislim, da smo spet na tej poti, izhodišče je dobro, Alex in njegova ekipa sta dobra, zato verjamem, da se lahko ta uspeh ponovi,« je ob tem še dejal.
motokrosist_alex_novak_prednovoletno_srecanje (82)

Alexova razširjena družina


Svojega varovanca je pohvalil ter obljubil, da se bodo še naprej trudili in Alexu omogočali karseda kakovostne pogoje za trening in udeležbe na tekmovanjih, njegov trener Miljenko Pernar iz Hrvaške. Izpostavil je, da je Alex zelo perspektiven, a da morajo biti pazljivi in ne pretiravati s prevelikimi ambicijami, ampak je treba graditi temelje za prihodnost postopoma, saj je motokros rizičen in ekstremen šport. »Alex ima zelo rad ta šport in mu je podvržen, kar se vidi tudi po tem, da ne izpusti nobenega treninga, čeprav so po navadi naporni. Mislim, da je njegova kariera že zdaj zelo uspešna in bo lahko samo še uspešnejša,« je dejal.

Alexov oče Aleš Novak, ki je del njegove ekipe predvsem v vlogi mehanika, se je ob tej priložnosti zahvalil zvestim podpornikom in pokroviteljem, med drugim tudi Marku Krošlju iz podjetja Darsad, Rožletu Jazbinšku, ki vodi svoje podjetje Inštalacije Jazbinšek, Francu Furlanu iz Vulkanizerstva Furlan, Danijelu Vovku, ki skrbi za Alexovo fizično pripravljenost, Občini Brežice oz. županu Ivanu Molanu ter AMD Brežice oz. podpredsedniku Ivanu Plohlu, ki je tudi član komisije za motokros pri AMZS in je omenil, da načrtujejo razširitev območja za motokros na Prilipah v smeri proti Mokricam, da bo manj moteče za vaščane Prilip, pa tudi da bodo lahko vsaj na enem delu proge izvajali treninge.

Nekaj besed je že na začetku spregovorila tudi ravnateljica OŠ Brežice mag. Marija Lubšina Novak, sicer Alexova babica, ki je razumljivo zelo ponosna ne samo na to, da imajo takšnega športnika v sorodstvu, ampak tudi, da je učenec 6. razreda brežiške šole.

Po vseh zaključenih formalnostih so se navzoči zadržali še v prijetnem druženju ob pogostitvi Ošterije Debeluh.

R. R.

#povezujemoposavje
« Nazaj na seznam
»

ne spreglejte