Časopis za pokrajino Posavje
8.07.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Ob prazniku KS Krško polje blagoslov obnovljene cerkvice sv. Urha na Vihrah

Objavljeno: Četrtek, 04.07.2019    Rubrika: NOVICE Redakcija
vihre-blagoslov (11)

Cerkvica je bila kljub delovnemu dnevu nabito polna.

V Krajevni skupnosti Krško polje, ki združuje okoli 900 prebivalcev vasi Drnovo, Brege, Vihre in Mrtvice, konec junija in v začetku julija z vrsto prireditev obeležujejo krajevni praznik, ki je sicer 24. junija, na god Janeza Krstnika, zavetnika cerkve na Drnovem.

Poročali smo že, da so 23. junija pri omenjeni cerkvi pripravili 20. jubilejni blagoslov konj, naslednjega dne so pri cerkvi blagoslovili novozasajeno lipo, minuli konec tedna je minil v športnem duhu, v znamenju nogometnega turnirja na Mrtvicah in rekreativnega kolesarjenja po dveh različno dolgih trasah. »Kolesarjenje je bilo zelo dobro sprejeto med krajani, tako da v prihodnjih letih načrtujemo še več tovrstnih prireditev, saj imamo zanje na Krškem polju lepe možnosti,« je povedal predsednik sveta KS Krško polje Peter Račič.
vihre-blagoslov (19)

Obnovitvena dela je blagoslovil leskovški župnik Ludvik Žagar.


V današnjem dopoldnevu, na urhovo, pa je v cerkvici sv. Urha na Vihrah potekal blagoslov obnovljene cerkve. Na začetku svete maše, ki so jo pevci začeli s posebno vihransko Urhovo pesmijo, ga je opravil leskovški župnik Ludvik Žagar. Cerkvica na Vihrah je najstarejša podružnica v leskovški župniji, njen nastanek naj bi datiral v 14. stoletje, in je od leta 2007 razglašena za kulturni spomenik lokalnega pomena. Leta 1995 so pri obnovi cerkve našli fresko »Križani« iz konca 15. stoletja, katere kopijo so leta 2003 odkrili na zunanjosti oz. fasadi cerkve. Cerkvico je, kot še nekatere druge, prizadel močan potres, ki je 1. novembra 2015 stresel naše kraje. Vaščani Viher in sosednjih Mrtvic so stopili skupaj in cerkev obnovili – uredili so nov tlak, prepleskali notranjost in prostor pod zvonikom, posodobili električno napeljavo, nabavili nove stole, nov je tudi križev pot. »Prav je, da ohranjamo, kar so nam naši predniki zgradili, to sveto dediščino, ki so nam jo izročili stari starši, skratka, tisti, ki so živeli stoletja pred nami ter v sebi nosili vero in zaupanje v pomoč in priprošnjo svetnikom, tudi sv. Urha, ki ga danes slavimo,« je pred blagoslovom dejal leskovški župnik Žagar.
 
Krškopoljsko krajevno praznovanje bodo sklenili v nedeljo, ko bo v cerkvi sv. Urha še žegnanjska sveta maša s tradicionalno pogostitvijo in druženjem.
 
P. P., foto: P. P. in Martin Margetič
« Nazaj na seznam