Časopis za pokrajino Posavje
18.05.2024
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Nov most na Borštu bo zgrajen predvidoma že septembra

Objavljeno: Četrtek, 16.03.2023    Rubrika: NOVICE Redakcija
DSC_9735

Direktorica podjetja Rafael Marija Možina in brežiški župan Ivan Molan po podpisu pogodbe

Dobre tri mesece po tistem, ko je narasla reka oz. naplavine, ki jih je prinesla, skoraj zrušile enega od stebrov na sredini že tako dotrajanega lesenega mostu na Borštu, sta župan Občine Brežice Ivan Molan in direktorica sevniškega podjetja Rafael d.o.o. Marija Možina podpisala pogodbo za njegovo obnovo oz. izgradnjo novega mostu.

Omenjeno podjetje je bilo na podlagi javnega razpisa izbrano za glavnega izvajalca del. Vrednost pogodbe (projektiranje in izvedba oz. gradnja) znaša 1,1 milijona evrov, pri čemer bo investicijo na podlagi sklenjenega 5. dodatka k Dogovoru o medsebojnem sodelovanju v zvezi s projektom posodobitve vojaškega letališča Cerklje ob Krki s cca. 700.000 evri sofinanciralo Ministrstvo za obrambo. Kot je povedal župan Molan, gre za pomembno investicijo za brežiško občino. Čeprav most, prvič zgrajen leta 1939, nato večkrat obnovljen, leta 1976 pa s pomočjo JLA zgrajen na novo, ni spomeniško zaščiten, so postopek za njegovo obnovo oz. novogradnjo, izpeljali podobno kot v primeru zaščitenega cerkljanskega mostu, ki ga je leta 2021 prav tako zgradilo podjetje Rafael.
DSC_9698

Most, zgrajen leta 1976, je decembra lani dokončno klonil pred zobom časa.a


 
Potrebujejo dva meseca dela v strugi

Izbrani izvajalec, ki je poleg že omenjenega mostu v Cerkljah lani zgradil tudi nov južni most v Kostanjevici na Krki, bo z deli začel takoj po uvedbi v delo, najprej s projektiranjem, nato bodo zadevo poslali v potrditev naročniku, ob ugodnem vodostaju reke Krke bo sledila še porušitev starega in izgradnja novega mostu. »Končni rok za izvedbo je decembra letos, a bomo stremeli k temu, da jo zaključimo bistveno prej. Po dosedanjih izkušnjah imamo približno dva meseca dela v strugi reke,« je povedala Možina in omenila september kot možni rok izvedbe. Na vprašanje, kaj botruje občutnemu zvišanju vrednosti tovrstnih projektov v zadnjih dveh letih, je Možina pojasnila, da na to najbolj vplivajo podražitve jekla, betona in asfalta, s čimer imajo težave predvsem pri projektih, za katere so bile pogodbe podpisane še pred omenjenimi podražitvami.
DSC_9724

Predsednik domače krajevne skupnosti Damjan Kodrič

Most na Borštu je dolg 80 metrov. Predvidenih je 40 lesenih pilotov, ki bodo podaljšani z jeklenimi piloti, zabitimi v rečno dno. Zanj bodo porabili predvidoma 100 kubikov v glavnem hrastovega lesa. Nov most je zasnovan z enotnimi razponi med kozami v dolžini 9 metrov, s čimer bodo zagotovili večjo pretočnost in prepustnost plavja. Most bo širok štiri metre, ograja na njem pa bo visoka približno 120 cm in bo narejena po vzorcu lesenega mostu v Cerkljah. Obnovljeni bosta tudi dostopni cesti in grbini za zmanjšanje hitrosti na obeh straneh mostu. Njegova nosilnost bo znašala 10 ton. 

Most pomemben za domačine

Podpis pogodbe je z zadovoljstvom pozdravil tudi predsednik sveta KS Cerklje ob Krki Damjan Kodrič. »Za krajane bo to velika pridobitev, saj imajo mnogi na drugi strani reke Krke vinograde in obdelovalne površine, zato jim bo omogočal bližji dostop do njih,« je pojasnil in pozdravil tudi znatno zvišanje nosilnosti mostu (z 1,5 na 10 ton). Most je tudi svojevrsten simbol vasi Boršt, kjer so prirejali tudi daleč naokoli znane skoke v reko Krko. Nov most bo med drugim omogočil tudi obuditev te prireditve.


 
P. P.

#povezujemoposavje
 
« Nazaj na seznam
»

ne spreglejte